top of page
Ateş-Şarkıları.jpg

ATEŞ ŞARKILARI

Kader seçtiğimiz şey midir, yoksa bir ömür boyu yaşayacaklarımız ilahi katlardaki bir kitapta mı yazılıdır?

Hayatın gözlere görünenlerle sınırlı olmadığını bilen küçük bir çocuk...

Hayalet karısına yazdığı mektupları güvercinlerin bacağına bağlayarak cennete gönderen ihtiyar bir adam...

Bir eli gerçek dünyada diğer eli düşer âleminde olan, hem genç hem ihtiyar, hem ölü hem yaşayan bir kadın...

Kimine göre gencecik bir kız, kimine göre yakışıklı bir genç adam görünümündeki Azrail...

Ve tüm bu sıradışı kişilerin soluklandığı, bildik giz perdelerinden arınmış efsunlu bir kent: İstanbul.

İlk olarak 2008 yılında Crea Kitap, 2009'da da Astrea Kitap tarafından Olağan Mucizeler adıyla yayımlanan Ateş Şarkıları ilk yazımı sırasındaki adıyla ve buna uygun akrostiş sıralamasıyla yeniden huzurlarınızda.

"Aşkın Güngör'ün Ateş Şarkıları yaşamın gizleri adına şifrelerle dolu. Bu şifreler karşınıza roman boyunca çıkıyor. Kimi zaman bölüm başlarına yerleştirilen harflerin gizemler barındırdığını fark ediyorsunuz, kimi zaman da metnin evrensel bir sır taşıdığını. Kurgunun sarmal yapısı ilgi çekici. Gerçek dünyanın kurgusal olanla iç içe geçmesi, düşlerin gerçeklere gerçeklerin düşlere dönüşmesi metaforu başarıyla işlenmiş. Taşıdığı tüm gerçeküstücü ögelere karşın metnin söylemeye çalıştığı şey kabul edilebilir: Hayat olağan bir mucizedir. Açık yüreklilikle söylemeliyim ki Aşkın Güngör'ün kalemi de mucizeler yaratıyor. Peki olağan mucizeler mi bunlar? Orasını bilemem!"

Mavisel Yener, Yazar-Editör

Kitap Adı: Ateş Şarkıları | PAMEY | 2024 | 152 Sayfa | Roman

Editör: Aşkın Güngör | Kapak: Aşkın Güngör

askin90px-1.png

Hayatın nasıl da olağan mucizelerle dolu olduğunu anlatıyor yazar...  Hüzün yumağı, en yağmurlu düşlerinde bile yıldızların parladığı “Satılmış” karakteri var romanda... Yazar “Satılmış”ın hayata, düşlere, öyküye nasıl dönüştüğünü tasvir ediyor bizlere... Bir çocuğun anılarla palazlanan düşlere nasıl dönüşebileceğini olağan mucizeleriyle betimliyor... Düşünüyorum sonra, hayatın kendisi gerçekten olağan mucizelerle  örülü değil midir sahi? Hayatın olağan mucizeleri acaba kuraklıkla mücadele eden Somali için de küçük sürprizler yapabilir miydi diye düşünmeden edemiyorum sonra...  Son günlerde izlediğim haberler gerçekten dehşet verici boyutta , Afrika'nın doğu kıyılarında yaklaşık 10 milyon kişi, ciddi bir kuraklık krizi ile karşı karşıya ve yardıma muhtaç durumda...

Kübra Ulutaş, 15 Temmuz 2011, http://kubraulutas.blogspot.com

askin90px-1.png

aşkın güngör’ün bir kitabı. ilk baskısını 2008’de crea yayınları’ndan yapmış. bendeki astrea yayınları’ndan çıkan 2009 baskısı..     geçtiğimiz günlerde okuduktan sonra okumak için biraz geç kaldığımı düşündürttü bana. fantastik olarak tanımlanan bir romandan duygusal öğeler beklemeyenler için şaşırtıcı.. bir parça romantizm, bir parça spiritüalizm, bir parça hüzün ama hepsinden öte “saf haliyle sevgi” odaklı bir roman olmuş olağan mucizeler.    

— sürprizbozan —
hemen her kadim kültürde bir şekilde yer bulmuş “hayat ağacı” kavramını, yazarın ele alış ve konuya yediriş biçimi ise romanda altına imzamı attığım yer oldu. hayat yolunun şekillenişi tartışmalarında “kader mi kişisel seçimlerimiz mi” gibi birbirine zıt ve birbirini çürüten iki kavramın bu akıllıca izahatininin -doğru bulup bulmamak bir yana- romanda kullanılış biçimini ben sevdim.*
— sürprizbozan —  


iceflow, 12.12.2012 https://eksisozluk.com/entry/31280495

askin90px-1.png

Bugüne dek kader olgusunu açıklamaya çalışan çok kitap yazıldı ama Olağan Mucizeler bir yapboz gibi bozup yeniden kurguladığı kendine has zekice uslubuyla neredeyse tüm bu kitapların yapabildiğinden daha iyisini yapıyor…    

Soluk kesici, çarpıcı, sarsıcı son bölümler kitabı Türk edebiyatının klasikleri arasına sokacak düzeyde desem yeridir.     Yazarın şiir gibi akan bir dili var ve inanılmaz akıcı… Son yıllarda okuduğum türk diline en hakim yazar olduğunu söylemeden edemeyeceğim.    

Herkese tavsiye ettiğim bir romandır…  


selin77, 11.10.2010 idefix.com kitap sayfası yorumu

bottom of page