top of page

Mesih'in Klonu İçin Kısa Yazar Yorumları

Güncelleme tarihi: 10 May 2022

İlk baskısı 2007 yılında İnkılâp, ikinci baskısı 2012'de Postiga, üçüncü baskısı 2021 yılında Mantis Kitap tarafından gerçekleştirilen Mesih'in Klonu için alanında uzman yazarlardan gelen kısa değerlendirmeler...


BİLGİN ADALI / YAZAR

Bu gece ölürsem sebebim Mesih’in Klonu’dur. Hâlâ onu okuyorum. Yarıladım. İtirazlarım, eleştirilerim saklı – onlar yazar gözüyle. Okur gözüyle baktığımda, bu kitabın “best seller” olmamasını anlayamıyorum. Hayal gücü inanılmaz zengin. Kurgu bir film kurgusu gibi (uzattığın yerlere itirazlarım hep saklı), öykü çok sürükleyici.



ÜMİT İHSAN / YAZAR

"O gece yapayalnız iki kadındılar hanede: Anneyle kız, gündüzle gece, yıldızla kara bulut, bakireyle fahişe... Aynı adamın kutsal kaderine ağıt yakan adaştılar da hem: Kederle keder, elemle elem, gözyaşıyla gözyaşı, Meryem'le Meryem..." Aşkın Güngör’den Mesih'in Klonu...

Hep merak etmişimdir: İnsan böyle bir paragrafı hangi kafayla, hangi boyuta geçerek, neyle beslenerek yazmıştır? Yani bir insan bir başkasıyla aynı miktarda oksijen soluyarak, aynı miktar beslenerek ve bizimle aynı ortamda yaşayarak bunları yazabilir mi? Tam olarak inanamıyorum... Hâlâ okumadıysanız şiddetle tavsiye ederim: MESİH'İN KLONU



GIOVANNI SCOGNAMILLO / ARAŞTIRMACI YAZAR

Aslında kitabın sonuna az kaldı, ama yorumlamak için çokça malzeme var, final sürpriz olacaktır. İtiraf edeyim ki yazarlığınızı sayenizde keşfettim ve çok memnun kaldım Türkiye’de Dan Brown tarzı bir yazarın bulunduğunu öğrendiğim ve tadını aldığım için. Evet, romanınız başka bir ülkede çıkmış olsaydı dolar veya avro milyoneri olurdunuz. Her şeyden önce konu gerçek bir buluş, yaklaşım hem siyasal hem inançsal göndermeleri ile doğruları listeliyor, kaynak araştırması ise örnek bir çalışma. Sizi candan kutluyorum.



MEHMET MOLLAOSMANOĞLU / YAZAR (KİŞİSEL YORUM)

Mesih’in Klonu’nu okuyorum, yarıladım sayılır… Düşüncelerimi yazmazsam heyecanımı dindiremeyeceğim için bu mesajı yolluyorum size… Dan Brown, Koontz, Grange vb. yazarların romanlarının pek çoğunu okumuş, dinler tarihini ta Sümerlere kadar incelemiş olan ben, Mesih’in Klonu ile hayatımın şaşkınlığını yaşıyorum. Neden biliyor musunuz? Ben bugüne kadar bu kadar iyi bir roman okumadım. Edebiyatı, gerilimi, karakterleri, psikolojik çözümlemeleri ve konusu ile kitaba kilitlendim, hapsoldum… Nasıl bazı filmlerin bazı sahneleri ömür boyu akıldan çıkmaz şekilde hafızalara yerleşiyorsa Mesih’in Klonu’nda da böyle bir sürü bölüm var. Örnek vermem gerekirse İstiklal Caddesi katliamı unutulacak gibi değil… Tabii romanınızı okurken bir yandan şunu da düşünmeden edemiyorum: Böyle bir eser yayınevlerini neden heyecanlandırmıyor? Neden tanıtım için uğraşılmıyor? Dünyada ilgi görecek, Hollywood’a senaryo olabilecek böyle bir eser neden hak ettiği yerlere gelemiyor? Anlamam mümkün değil. Sonuç itibariyle, hayranlıkla okuduğum Mesih’in Klonu için size teşekkür etmek istedim. Hepsi bu…



EZO EVRİM HARSA / YAZAR

Aslında bir süre oldu okuyalı ama paylaşmak bugünün nasibiymiş. Ustam Aşkın Güngör’ün imzasını taşıyan bu eşsiz kitabı halen okumadıysanız çok şey kaybediyorsunuz. Spoiler vermeden nasıl anlatılır bilmiyorum ama ne kadar derin bir araştırmanın, ne denli berrak bir zihnin eseri olduğunu daha ilk sayfalarda anlayacaksınız. Ustam kolay kolay aşılamayacak bir yere koymuş çıtayı. Eline, aklına sağlık Aşkın Abi.



ESRA İLTER DEMİRBİLEK / YAZAR - ÇİZER

Güçlü kalemiyle Aşkın Güngör’den nefis bir eser: Mesih’in Klonu… Okurken kendimi bir Hollywood filminin setindeymiş gibi hissettim. Geçmişte ve günümüzde yaşadığımız bazı olaylar bize aslında her şeyin önceden planlanmış bir senaryo olduğunu düşündürmüyor değil. Mesih sandığınız kişi sanıldığı gibi değilse? Dünyayı kurtarmak adına yapılanlar ya dünyanın sonunu getirecek olaylar ise? Her şeyi sorgulatan bu eseri yapımcılar göz ardı etmemeli ve bu sadece bir kitap olarak kalmamalı.



MEHMET ERDOĞAN / YAZAR

Merhaba Aşkın, Mesih’in Klonu adlı harika kitabınızı ikinci kez okudum. Belki de ilgi alanım içinde olduğundandır diye düşünüyorum, çok beğendim. Türkiye’de değil de yurt dışında bir yazar olsaydınız, sanırım hemen filme çekilirdi. Sizin Dan Brown’dan neyiniz eksik Allah aşkına? Yineliyorum, harika bir çalışma. Umarım senaristlerden, yapımcılardan birinin dikkatini çeker bir gün. Sizi bu güzel çalışmanızdan ötürü kutluyorum. Devamını bekliyorum.



MELEK GÜNGÖR / YAZAR

Mesih’in Klonu’nu bir solukta okudum. Doğrusu geçmişten gelen söylencelerle günümüz dünya ahvalini ve özellikle Türkiye’nin bugün içinde olduğu durumu çok güzel harmanlamışsınız. Kitabı okuduktan sonra onu neden kitapçıların bilim kurgu değil de politik kurgu reyonunda bulduğumu daha iyi anladım. Kitapta yer alan toplu katliamların icra şekli ile ABD’deki Dünya Ticaret Merkezi’ne yapılan saldırı arasında ironik bir paralellik var. İçimizdeki düşmanın ABD’yi mekân tutup işini becermeye çalışması da bunun ayrı bir parçası. Çok iyi bir gözlemci olduğunuzu düşünüyorum. Kitabınızın hak ettiği ilgiyi göreceğine eminim ve ileride bir filme konu olacağını sanmaktayım.



BURAK ELDEM / YAZAR

Mesih’in Klonu, son yıllarda Türkiye’de yayımlanan en ilginç ve en “merak tetikleyici” romanlardan biri. İyi bir noktadan yola çıkılarak 2030′ların dünyası ve tabii Türkiye’si yazarın çizdiği çok çarpıcı tablolarla tanımlanmış ve daha başlardan itibaren etkili bir atmosfer yakalanmış. Kitabın akışı içinde geriye, hatta bazen günümüzden iki bin yıl önceye dek yapılan küçük gönderme ve yolculuklar, ana kurguyu besleyen ve merak duygusunu artıran faktörler olarak devreye giriyor ve hikayenin bütününü daha da ilginç hale getiriyor. Bu noktada, ayrıntıların da çok iyi tasarlandığını ve okurun zihninde kitabı okurken aşama aşama gelişen alternatif açıklamalar için dikkate değer ipuçları verdiğini söyleyebilirim. Marduk’la Randevu’ya ilişkin sohbetlerde sürekli olarak, asıl üzerinde yoğunlaşılması gereken konunun, 2012 sonrasındaki dönüşümler ve bunun sosyal, siyasi sonuçları olduğunu vurgulamaya çalıştım. Etkili ve istikrarı sarsacak bir doğal faktörün devreye girmesinin, üç bin altı yüz yıl önce dönemin güçlü sosyal yapılarını nasıl sarsıp dönemsel bir kaosa yol açtığından; bugünün görece çok daha kalabalık, teknolojik olarak gelişmiş, ancak kaosa ve krize daha fazla açık dünyasında, benzeri bir durumun günlük hayatı nasıl etkileyeceğinden söz ettim. İşte Mesih’in Klonu, böyle bir gelişmenin sonrasında oluşacak dünyanın resmini yapıyor ve 2030′larda bunun yaratacağı, tetikleyeceği siyasi, ekonomik gelişmeler üzerine, dikkate değer bir varsayım sunuyor.



MAVİSEL YENER / YAZAR

Mesih’in Klonu’nun alt yapısında her şeyden önce uzunca bir okuma serüveni yattığı belli. Aşkın Güngör tarih kitaplarını ve yaygın dinlerin kutsal kitaplarını incelemiş. Kurguyu Marduk efsanesi ile ilişkilendirmesi ilginç. Mesih’in gelişi ve Marduk’un gelişi metaforu incelikli işlenmiş. Aslında Mesih’in Klonu’nda pek çok ara “hikâye” var. Bu da başlarda “ayrıntı” gibi görünse de hepsinin gerekli ara geçişler olduğu açık. 2034 yılı anlatılarıyla ilintili olarak Mesih’in kopyalanmasına kadar geçen süreç anlatılıyor ilkin. Çarmıhtaki İsa’nın kanıyla doldurulan kasenin peşinden koşuyoruz, ister istemez Tapınak Şövalyelerine uzanıyor konu. Klonlamanın bilimsel damarı da gözardı edilmemiş bu arada. Mesih’in çevresinde birleşen bir grup, Amerika ve planların uygulamaya sokulma girişimleri… Mesih’in Yeniden Doğumu Projesi çok ilginç sonuçlara yelken açıyor ve kitabın sonunda umulmadık bir final… (Elbette söylemem, okuyun, görün!) İtiraf etmeliyim ki kitap “zor” bir kitap. Okurun farklı kaynaklardan beslenmeden bu kitapla buluşması düş kırıklığı yaratabilir onda. Örneğin Marduk konusundan yola çıkılıp, siyasal ve ekonomik güçlerin bunu kullanması, her zamanki gibi çıkar gruplarının bundan da yararlanmaya çalışması, dinler tarihi…vs. Aşkın Güngör’ün Gohor dizisini okuyanlar onun sonsuz düş gücünü ve akıcı dilini iyi bilirler, işte bu düş gücünün yarattığı Mesih’in Klonu, bilim kurgu hayranlarının çok seveceği bir kitap. Aşkın Güngör’ün eline, yüreğine sağlık. Bu bahane ile ona bir soru sorayım: Acaba Gohor’da tasvir ettiği o kent, Marduk sonrasına insanları hazırlayacak kent midir?

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page